enkstraat 22 zwolle in 2009

enkstraat 22 zwolle in 2009

Enk wil eigen huis Assendorpers zijn
ZWOLLE – ‘Een eigen huis of misschien zelfs een thuis voor de Assendorperbevolking’, zo werd De Enk bij de opening in 1978 omschreven. Het begon allemaal op de Enkstraat 12, waar een groep 55-plussers een pand kraakte. “Of nou ja, kraken, je zou het misschien beter een informele ingebruikneming kunnen noemen”, zegt Jan Stavenuiter die al zestien jaar in het bestuur van het centrum zit. “Hoe dat precies ging, heb ik niet meer kunnen achterhalen. Maar het was een roerige tijd.”

Toch lijkt de ‘ingebruikneming’ van het pand vrij snel te zijn geaccepteerd, want nog hetzelfde jaar is er een officiële opening van het wijkcentrum. Ook biedt De Enk al vanaf het begin onderdak aan Zwolse organisaties als de Stichting Welzijn Ouderen, de Stichting Sociaal Kultureelwerk Zwolle en de Wijkvereniging Assendorp.

Veel van die organisaties zijn er nu nog steeds actief. “Zo is er nog steeds kinderopvang en gym voor ouderen”, weet beheerder Ria Harink. Zij is sinds de verhuizing naar het huidige pand aan de Enkstraat 67 (met ingang aan het Assendorperplein) in de jaren tachtig bij De Enk betrokken. “Sommige activiteiten zijn veranderd maar de sfeer is hetzelfde gebleven.”

Die sfeer omschrijft ze als gemoedelijk. “Het sociale is hier belangrijker dan het commerciële. Zo kost een kopje koffie negentig cent en ouderen krijgen korting. Hoewel ik eerlijk moet zeggen dat we de prijzen volgend jaar verhogen naar een euro, want we moeten alles wel draaiende kunnen houden.”

De Enk is een van de drie onafhankelijke wijkcentra van Zwolle. “We zijn een stichting en vallen dus niet onder een organisatie als Travers”, legt Stavenuiter uit. Dat betekent dat het wijkcentrum het geld voor de verbouwingen die nu aan de gang zijn zelf bij elkaar moet schrapen. “We proberen daarom zoveel mogelijk werk zelf te doen met vrijwilligers.” Op het moment werken er bij De Enk acht betaalde krachten en veertien vaste vrijwilligers. Daarnaast is er altijd plek voor stagiaires en mensen die willen reïntegreren op de arbeidsmarkt. “Mensen die willen werken aan communicatieve vaardigheden en eigenwaarde. We zijn er trots op dat dat kan. Opbouwwerk is hier nog heel belangrijk.”

Vrijdag wordt het jubileum gevierd. Stavenuiter: “Natuurlijk zijn alle mensen uit de begintijd ook uitgenodigd. Bij De Enk zijn zoveel mensen betrokken geweest, die zijn nu niet allemaal te noemen. Voor het vijfendertigjarig bestaan willen we daarom een boek laten maken over de geschiedenis van het centrum, dan kunnen we al die namen eer aan doen.”

Het jubileumfeestprogramma begint om 16.00 uur in het wijkcentrum. Na de onthulling van het kunstwerk van André Lange treedt onder meer de band ‘Nagaru’ op. Om 21.00 uur begint een swing-avond met DJ Cabron.

Lees het hele bericht op de Stentor