Wil je gezellig komen poolen in Zwolle? dan ben je bij De Enk aan het juiste adres! wij hebben 2 pooltafels en 2 oldschool biljarts.
Het publiek van De Enk is heel divers: allerlei leeftijden en zelfs verschillende generaties kunnen zich bij ons prima vermaken. Iedereen is welkom om te poolen in De Enk. Dus wil je even poolen met een lekker hapje of drankje erbij? Een potje poolen kost bij ons slechts € 1,-!
De Enk beschikt ook over twee biljarttafels, Deze tafels worden ook gebruikt door diverse biljartverenigingen.
Sfeervol poolen op een goede tafel
Poolen of biljarten doe je bij ons in De Enk in Assendorp, Zwolle. Je speelt in een prettige sfeer met voldoende ruimte. Wij hebben niet tientallen tafels zoals een poolcentrum, maar daar krijg je sfeer en kwaliteit voor terug!. Onze biljarts (princesse) en poolbiljarts (sam) worden wekelijks waterpas gezet en schoongemaakt / gezogen, hierdoor speel je op een prettige tafel zonder oneffenheden. Je kunt bij ons komen poolen voor maar 1 euro per potje. je betaalt dus geen uurtarief.
Hapje en drankje mogelijk
Ook is er de mogelijkheid om een lekker hapje en drankje te halen aan de bar. we hebben diverse bieren van de tap en de fles, wijnen, fris, sappen en ook een divers aanbod aan lunch, hapjes en borrelhapjes. De Enk ligt in het hart van Assendorp, aan het Assendorperplein, op een steenworp afstand van zowel het centrum van Zwolle, als het station.
Openingstijden
De pooltafel is te gebruiken tijdens openingstijden van De Enk. kijk voor actuele openingstijden op onze contactpagina. De Ruimte waar de biljart & pooltafels staan wordt soms verhuurd, u kunt ons bellen voor de actuele beschikbaarheid: 038 – 4216331
Spelregels Poolbiljart
Er zijn twee populaire spelvarianten op het poolen
- Het doel en basis van het 8 ball spel
Degene die alle ballen van zijn eigen kleur (hetzij heel of half als eerste heeft gepot en daarna de zwarte 8 ball pot heeft gewonnen. Je bent aan de beurt zolang je jouw eigen soort ballen blijft potten zonder een fout te maken, anders is de tegenstander aan de beurt. - Het opleggen bij poolbiljart
Het opleggen is veel makkelijker dan de meeste mensen denken. Het maakt niet uit hoe de ballen komen te liggen zolang zwart maar in het midden van de driehoek ligt (in het midden van de rij met 3 ballen) en links onderin een halve bal ligt en rechtsonder in een hele bal. - Het afstoten bij poolbiljart
Het afstoten bij pool heet een break. Wanneer je breakt moet je de witte bal in de ruimte leggen op of achter de streep tegenover waar de driehoek met ballen ligt (het rack). Deze ruimte noemen wij de kitchen. Een van de twee spelers stoot af wie er mag beginnen kan op verschillende manieren worden bepaald. Door een munt op te gooien of door erom te stoten. Beiden leggen dan een bal op of achter de streep en stoten tegen de tegenovergestelde band, degene die hun eigen bal het dichts bij hun band uit kan laten komen mag beginnen. Wanneer er afgestoten wordt moet er of een bal gepot worden of er moeten minimaal 4 ballen de band raken (exclusief wit), lukt dit niet dan is het niet een geldige break. De andere speler mag dan kiezen of hij zelf verder speelt met de witte bal op dezelfde plek of dat hij opnieuw de ballen oplegt (rackt) en dan bepaald of hij zelf afstoot of zijn tegenspeler. - Een open tafel
Wanneer degene die breakt een bal of meerde ballen pot, dan mag hij verder spelen. De bal die hij na de break pot is bepalend voor de rest van het spel. Pot hij na de break een halve bal dan speelt hij het verdere spel met de halve ballen. Maakt hij een fout of pot hij geen bal na de break dan is de tegenstander aan de beurt. De bal die hij dan pot is bepalend en met deze halve of hele ballen moet hij het verdere spel spelen. Ook wanneer hij niets pot of een fout maakt dan heeft zijn tegenstander weer de keus (een open tafel) dit duurt net zolang tot het bepaald is wie met de halve en wie met de hele ballen speelt. - Call shot
Je moet voor iedere stoot zeggen welke bal je waar gaat potten (dit heet callshot). Het maakt hierbij niet uit of je nu eerst een andere bal pot (behalve de zwarte 8 ball want dan verlies je het spel) van de tegenstander of van jezelf, zolang de bal die jij hebt aangewezen maar op de plek in de pocket gaat (één van de 6 gaten in de tafel). Lukt het niet om de aangewezen bal op de juiste plek te potten dan is de tegenstander aan de beurt. - Het maken van een fout
– Wanneer je wit wegspeelt
– Wanneer je de bal van de tegenstander eerst raakt met je witte bal
– Wanneer je er na het raken van je eigen bal, er geen bal een band raakt.
– Wanneer je een bal van de tafel af speelt (wanneer deze bal niet de witte bal is dan blijft deze bal de rest van dat potje weg.
– Wanneer je de witte bal laat springen door de bal onder het midden van de witte bal te stoten.
– Wanneer je doorstoot (dit gebeurd wanneer je de keu zo ver doorduwt dat je de bal die bij de witte ligt meeDUWT met je keu
– Wanneer je een andere bal dan de witte met je keu aanraakt of een bal aanraakt met je lichaam of kledingstuk.
Wanneer een situatie zoals één of meerdere hierboven beschreven zich voordoet dan krijgt de tegenstander de ball in hand, wat betekend dat hij de witte bal mag leggen op de tafel waar hij wil en mag dan normaal verder spelen.
- Het spel verliezen
Je verliest het spel als je zwarte 8ball van de tafel speelt, zwart pot zonder dat je al je eigen ballen weg hebt gespeeld, zwart pot in een stoot waarbij je een andere eigen bal ook pot. (Je wint alleen door zwart te potten in de stoot nadat je al je eigen ballen gepot hebt).
Degene die wint mag het spel erna afstoten.
Het doel van het 9 ball spel
Het spel is nog leuker als je de 9 ball poolregels kent. Het doel van 9 ball is heel simpel, de naam zegt het al. Degene die de 9 ball (legaal) pot heeft gewonnen. De ballen moeten op volgorde worden gepot van 1 tot 9, maar wanneer de 9 gepot wordt via de bal die je op dat moment moet spelen (bijboorbeeld de 1) dan is het spel ook gewonnen. Je kunt het spel ook winnen, wanneer je tegenstander 3 fouten achter elkaar maakt.
Een 9 ball rack opleggen
Opleggen bij 9 ball is eigenlijk heel makkelijk het is een goed rack zolang de gele 1 boven op ligt en de gele 9 bal in het midden. Voor de duidelijkheid het bovenstaande plaatje is het aanzicht van de kant waar je af gaat stoten dus als je zelf op moet leggen ligt de gele 1 bovenaan. Nog even een kleine tip. Wanneer je tegen een (zeer) goede tegenstander speelt is het verstandig om de blauwe 2 ball op de plek van de 7 of de 8 neer te leggen, omdat je daarbij statistisch gezien de 1 ball en de 2 ball zo ver mogelijk uit elkaar komen te liggen en het dus moeilijk voor je tegenstander is om de tafel ineens leeg te stoten.
Afstoten
De witte bal wordt achter de witte streep neer gelegd (in de kitchen). De afstoot is geldig wanneer de afstotende speler eerst de gele bal raakt en of een bal pot of 4 ballen + wit de band raken. Wanneer geel niet eerst wordt geraakt is het een fout of wanneer er ballen van tafel worden gespeeld is het een fout of wanneer wit weg wordt gespeeld is het een fout. Wanneer de 9 van tafel wordt gespeeld en dit geldt ook voor de rest van het spel dan wordt deze terug gelegd op de spot (de plek voorin de plek waar je normaal het rack neerlegt.
Na de afstoot
Is er bij de afstoot een bal gepot dan mag degene die af heeft gestoten verder spelen. En moet hij de laagst genummerde bal op de tafel eerst raken met de witte en dan een willekeurige bal potten. Dit van 1 – 9 degene die de 9 legaal direct of indirect pot heeft gewonnen. De eerst speler die na een geldige break aan de beurt is mag ook een push spelen dit houdt in dat hij de witte bal in een willekeurige richting mag stoten zonder dat hij een band of een bal hoeft te raken. De tegenstander heeft dan de keus om zelf verder te spelen of degene te laten spelen die de push heeft gedaan.
Fouten makenJe bent verplicht om de laagst genummerde bal op tafel eerst te raken, gebeurd dit niet dan is het een foul. Na het raken van een genummerde bal moet een bal de band raken of moet er een bal gepot worden (niet perce dezelfde bal die als eerst geraakt werd, namelijk bij het potten van een andere bal mag er toch doorgespeeld worden). Wanneer een bal van de tafel wordt gespeeld blijft die weg behalve de 9 die wordt weer terug gelegd op de spot, ook dit is een foul. Wanneer de witte bal gepot wordt dan is dat ook een foul.
Ball in hand na een foul
Wanneer er een fout wordt gemaakt dan heeft de tegenstander de ball in hand. Dit houdt in dat hij de witte bal mag leggen waar hij wil en op normale wijze verder mag spelen.
Het spel gewonnen
Het spel winnen pot je de 9 legaal dan heb je het spel gewonnen en mag je normaliter zelf afstoten.